Δρ. Ντούρου Μαρία

Μαρία Ντούρου

Εκπαιδευτικός, Συνθέτης, Μουσικολόγος, Διδάκτωρ του

Τ.Μ.Σ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Αθηνών με έμφαση στην Ιστορική-Συστηματική Μουσικολογία

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας           

 

      Σπούδασε πιάνο με τις Α. Καραμάνου και Ε. Δανοπούλου και Ανώτερα Θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα) με τον Α. Αμαραντίδη στο Εθνικό Ωδείο.

      Παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στην ?cole Normale de Musique de Paris με καθηγητή τον Y. Taira και συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα με καθηγητή τον Κ. Βαρότση στο Ωδείο Athenaeum από το οποίο έλαβε δίπλωμα σύνθεσης με Άριστα Παμψηφεί, το 1999.

      Έργα της έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και την Ιταλία και δύο από αυτά,  Το Ταξίδι και η Ανάπλασις, έχουν τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο στον ?Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου, Ποίησης, Πεζού και Μουσικής Σύνθεσης?  που διεξήγαγε ο Σύλλογος «Δελφικές Αμφικτιονίες» κατά τα έτη 1997-1998.

      Είναι Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

      Το Δεκέμβριο του 2002, κατόπιν διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π., διορίστηκε ως θεωρητικός στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας το οποίο σήμερα διευθύνει.  Κατά καιρούς έχει διδάξει στην εισαγωγική επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Μουσικής και είναι μέλος του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο. ΕΠ. ΕΚ.).

      Παράλληλα έχει εργαστεί για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Κανάλι της Βουλής.

      Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διατριβής της πραγματεύεται την Ύστερη Περίοδο της συνθετικής δημιουργίας του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. (Εποπτεύουσα καθηγήτρια: Όλυ Ψυχοπαίδη, Mέλη συμβουλευτικής επιτροπής: Ίων Ζώτος, Αικατερίνη Ρωμανού). Η διατριβή της έχει τιμηθεί με το ?Κληροδότημα Παπαϊωάννου? της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων του Α. Π. Θ.

      Έχει επιμεληθεί  την έκδοση του συνθετικού έργου της Μαρίας Καλογρίδου και τη Γ΄  Έκδοση του Καταλόγου των Έργων του Γ. Α. Παπαϊωάννου από τον Εκδοτικό Οίκο ?NAKAS The Music House?. Αυτή την εποχή επιμελείται την έκδοση των Τραγουδιών για φωνή και πιάνο του ίδιου συνθέτη. 

      Έχει  συμμετάσχει σε διεθνή μουσικοπαιδωγικά και μουσικολογικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις για το έργο του Γ. Α. Παπαϊωάννου. Το αντικείμενο των ερευνών της επικεντρώνεται στη μελέτη του έργου Ελλήνων Συνθετών του 20ου  αιώνα και στην προσέγγιση ποικίλων μουσικοπαιδαγωγικών θεμάτων.   

      Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α. Π. Θ. Γνωρίζει  γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά. Μελετά λογοτεχνία και γράφει ποίηση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο και στο Β΄ Τόμο της Ποιητικής Ανθολογίας του Εκδοτικού Οίκου "Νέα Σκέψη".

 

Πρόσφατες Δράσεις

Πρώτη εκτέλεση έργου για πιάνο της Διευθύντριας του σχολείου μας

Την Πέμπτη 24-11-2011 στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα ο πιανίστας και συνθέτης Απόστολος Ντάρλας ερμήνευσε έργα ελλήνων συνθετών για προετοιμασμένο πιάνο, μεταξύ των οποίων και το έργο με τίτλο "Ενδόμυχο" της Διευθύντριας του σχολείου μας Δρ Ντούρου Μαρίας.

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παιδικό Τραγούδι

Πρόσθετες πληροφορίες