Λειτουργία

Το Μουσικό Σχολείο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (8.15 - 3.15 μ.μ.). Οι μαθητές του διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας με την ίδια ακριβώς ύλη, το ίδιο ωράριο διδακτικών ωρών και τα ίδια σχολικά βιβλία, όπως συμβαίνει σε κάθε Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο και επιπλέον διδάσκονται μαθήματα μουσικής.

Ειδικότερα διδάσκονται Ευρωπαϊκή Μουσική (θεωρία και πράξη), Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική: Βυζαντινή και Δημοτική (θεωρία και πράξη), χορωδία, Μουσικά Σύνολα και υποχρεωτικά μουσικά όργανα: πιάνο και ταμπουρά. Επίσης οι μαθητές εκτός από τα υποχρεωτικά μουσικά όργανα οφείλουν να επιλέξουν και ένα άλλο μουσικό όργανο για δύο ώρες εβδομαδιαίως, είτε κλασικό είτε παραδοσιακό. Στο δε Γενικό Μουσικό Λύκειο διδάσκονται όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα άλλα Λύκεια (Γενικής Παιδείας, Κατευθύνσεων) και μαθήματα Μουσικής Παιδείας.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή, κάτι που κάνει παιδαγωγικά προσφορότερη τη μάθηση των παιδιών και αποτελεσματικότερο τον ρόλο των καθηγητών τους.
Οι μαθητές μεταφέρονται δωρεάν από τον τόπο διαμονής τους στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας με ταξί και αντίστροφα. Επίσης σιτίζονται δωρεάν, επειδή το σχολείο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (9 διδακτικές ώρες ημερησίως). Τα έξοδα μεταφοράς και σίτισης καλύπτονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Η εγγραφή των μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο γίνεται ύστερα από επιλογή. Για να λάβουν οι απόφοιτοι της Έκτης Τάξης Δημοτικού μέρος στη διαδικασία επιλογής θα πρέπει οι γονείς τους να υποβάλλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο στο διάστημα από 10 μέχρι 31 Μαΐου, αλλά και νωρίτερα. Οι Υποψήφιοι για την επιλογή στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου δεν στερούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης σε άλλο πειραματικό Γυμνάσιο. Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται από 15 μέχρι 18 Ιουνίου και οι υποψήφιοι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου αξιολογούνται στην ακουστική φωνητική ικανότητα, ρυθμό και διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά σε ένα μουσικό όργανο. Στο Μουσικό Γυμνάσιο Σιάτιστας γίνονται δεκτοί μαθητές που κατάγονται όχι μόνο από την Σιάτιστα αλλά και από την Κοζάνη και από τα γύρω χωριά και όμορες περιοχές (Γρεβενά).

Πρόσθετες πληροφορίες