Κυριότερες δράσεις 2021-2022

Άλλη μία σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της με πλούσιες και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις. Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης το σχολείο μας συμμετείχε στη φιλανθρωπική δράση "Makeawish" (Κάνε μια ευχή) για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Διάσημες γυναίκες μαθηματικοί, γιατί τόσες λίγες;" με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δήμητρα Κατρανά, οι μαθητές του τμήματος Β1 Γυμνασίου κατέγραψαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε βιντεάκι το οποίο παρουσίασαν στο Πανελλήνιο Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Καρδίτσα. Οι μαθητές της Β' Λυκείου παρακολούθησαν διαδικτυακά το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα "Smashed"για την καταπολέμηση της χρήσης κατάχρησης αλκοόλ και την προώθηση της ανάπτυξης μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα στις νέες γενιές. Με την ίδια τάξη και με υπεύθυνους καθηγητές τον Κ. Γιαννόπουλο και την Τ. Παπά υλοποιήθηκε δίωρο ενημερωτικό πρόγραμμα με τίτλο "Η άσκηση είναι φάρμακο" σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ολοκληρώθηκε η έκδοση του 2ου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού του σχολείου που ήταν αφιερωμένο σε πρωτότυπες εργασίες  μαθητών της Β' Λυκείου για την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Με αντίστροφη μέτρηση ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα μέχρι την αρχή του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκαν ακόμη τα εξής:

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

5 Ιουνίου στο Βουδούρειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας

Το σχήμα ModusNovus πλαισίωσε μουσικά την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Δαιναβά "Αρωματικά Φυτά και Βότανα. Ένας Πόλος Ανάπτυξης".

 16 Ιουνίου στην Πλατεία Κοζάνης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Αιμοδοσίας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γέφυρα Ζωής θα παίξει μουσική η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής.

 25 Ιουνίου στο Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης

Με σολίστα τον Μανώλη Ζερβουδάκη και σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης γίνεται η παρουσίαση του Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Σχολείου.

 ΜΑΙΟΣ 2022

6 Μαΐου 2022, Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στην Ξάνθη

Η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας "Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου" παρουσίασε το πρόγραμμα της στο Φεστιβάλ Ξάνθη «Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Μετά από τρεις υπέροχες μέρες με πρόβες και παρουσιάσεις, με παρακολούθηση της συναυλίας του Παντελή Θαλασσινού, με επίσκεψη στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι και μετά από μια συγκινητικότατη τελετή λήξης, η συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Ξάνθης έφτασε στο τέλος της.

 15 Μαΐου 2022, Συναυλία στα Γρεβενά

Συναυλία με τίτλο "Της άνοιξης λουλούδια χαρούμενα τραγούδια" με τη Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής, Τα Χάλκινα Πνευστά και το μουσικό σχήμα ModusNovus στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.

 15 Μαΐου στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Το Ροκ Συγκρότημα πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση βράβευσης του Διαγωνισμού Ρομποτικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κοζάνης.

 18 Μαΐου συναυλία στην Κοζάνη

Συναυλία με τίτλο "Μουσική σημαίνει ελπίδα" με την Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής, το σχήμα ModusNovus, την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής και το Ροκ Συγκρότημα στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό.  

 20 Μαΐου συναυλία στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου στη Σιάτιστα

Συναυλία με τίτλο "Εαρινές Μουσικές στιγμές" σε συνδιοργάνωση τον Δήμο Βοΐου. Έπαιξαν η Ορχήστρα Ευρωπαϊκή Μουσικής, Τα Χάλκινα Πνευστά και το Ρεμπέτικο σχήμα.

 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

             4 Απριλίου 2022, Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

             Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 οι μαθητές του τμήματος α1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, παρέα με τους μαθητές όλων των τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας συναντήθηκαν διαδικτυακά με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σέβη Κωνσταντινίδου. Η συγγραφέας μίλησε στα παιδιά για το παιδικό βιβλίο και την αξία του και τους παρουσίασε το παιδικό της βιβλίο «Οι Μυστικοί Πράκτορες σε δράση…». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στη συγγραφέα και τους μικρούς μαθητές με πολλές και ποικίλες ερωτήσεις μέσα από την οποία αναδύθηκαν θέματα σχετικά με την έμπνευση του συγγραφέα, την πορεία συγγραφής ενός βιβλίου, την επιλογή του θέματος και της εικονογράφησης και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Όλοι σχεδόν οι μαθητές είχαν κάτι να ρωτήσουν τη συγγραφέα και οι απαντήσεις που έλαβαν από αυτή ήταν εξαιρετικές και αποτελούν τροφή για περαιτέρω σκέψη και προβληματισμό.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, Οι μαθητές γνωρίζουν περιοχές του Δήμου

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» ευχαριστεί θερμά το Δήμο Βοΐου για την πρωτοβουλία του να χορηγήσει εξ ολοκλήρου τις διδακτικές επισκέψεις σε περιοχές του δήμου, όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 σε διάφορους προορισμούς του Δήμου Βοΐου.

 Τα παιδιά και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πανέμορφες τοποθεσίες που υπάρχουν σε πολλά σημεία του Δήμου Βοΐου και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλες τουριστικά προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας.

 Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές  συνδύασαν την εξόρμηση στη φύση με την ξενάγηση σε μοναστήρια της περιοχής (Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δρυόβουνο και Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα), τους ηγουμένους των οποίων ευχαριστούμε για την αγάπη και την ευλογία που έδωσαν στα παιδιά.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ Γυμνασίου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο που διαθέτει ο «Ποντιακός Σύλλογος Τσοτυλίου και περιχώρων» στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ευχαριστούμε πολύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τη φιλοξενία, όπως και το Διευθυντή κ. Παναγιώτη Τοπαλίδη, τους μαθητές και δασκάλους της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τσοτυλίου που επισκέφθηκαν το χώρο και διασκέδασαν με τα τραγούδια που έπαιξε το Σύνολο Ποντιακής Μουσικής των μαθητών του  σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κου Παυλίδη Διονύση.

 Ευχαριστούμε επίσης, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας Γεωπάρκου Unesco Γρεβενών-Κοζάνης, Άννα Μπατσή, Γεωλόγο M.Sc και Ντίνα Γκίκα, Γεωλόγο M.Sc για τη δωρεάν ενημέρωση που πραγματοποίησαν στο Τσοτύλι και στον Πεντάλοφο για τους μαθητές της Β Λυκείου σχετικά με τους σπάνιους γεωλογικούς θησαυρούς που κρύβει η περιοχή αυτή.

           Η καταπληκτική ιδέα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βοΐου για ανάδειξη των τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής και την επαφή της νεολαίας με τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση και θα ήταν καλό να συνεχιστεί και να καθιερωθεί γιατί χαρίζει στα παιδιά έναν υπέροχο συνδυασμό ψυχαγωγίας και γνώσης.

 15 Απριλίου, Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μαζί με λαμπάδες που φιλοτέχνησαν στο Εργαστήριο Πασχαλινής Λαμπάδας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ματσαρίδου Αναστασίας και τα προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ως ελάχιστη συμβολή στο τεράστιο έργο του.

             22 Απριλίου, "Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια",

Εκδήλωση στο ΕΚΦΕ Κοζάνης στις 22-4-2022 με τους μαθητές της Β' Λυκείου και υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαγαλινή Κωνσταντέλη.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

            27 Μαρτίου, Εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου σε συνεργασία με το Δήμο Βοϊου

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» πραγματοποίησε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με θέμα: «Μορφές, Γραφές και  Ήχοι στο δρόμο για την ελευθερία». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Διδάκτωρ Ιστορικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Το μουσικό μέρος περιλάμβανε τον Λόγο του Κολοκοτρώνη στους νέους σε μία οπτικοακουστική προσέγγιση , η οποία δημιουργήθηκε από τους καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου, και τη Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του σχολείου με ρεπερτόριο το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2021.

            9 Μαρτίου, Διαδικτυακό Συνέδριο "Η Θεοτόκος πέρα από τα σύνορα"

Η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής πλαισίωσε μουσικά το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «The Virgin Beyond Borders» («Η Θεοτόκος πέρα από σύνορα»), που διοργανώνει από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2022 το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Simon Fraser, το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Harvard και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δείτε το βίντεο στο https://youtu.be/0RCvueCs5RA

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και παραδόθηκαν στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης από την καθηγήτρια κ. Ρόζα Μισδραχή.  Με πρωτοβουλία της κ. Ματσαρίδου Αναστασίας προετοιμάστηκαν και δωρήθηκαν χριστουγεννιάτικες δημιουργίες των μαθητών στα πλαίσια του μαθήματος των καλλιτεχνικών στον Σύλλογο «Ηλιαχτίδα».

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη Διαδικτυακή Εορταστική Εκδήλωση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γρεβενών  και τη χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του σχολείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Παπάζογλου Νικολέτα με τα Δημοτικά Σχολεία της Κνίδης, του Μεγάρου, του Φελλίου, της Κιβωτού και της Κρανιάς. Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολίμνης  έκαναν μια σύντομη επίσκεψη (τηρώντας όλα τα μέτρα για τον ιό Covid)  στους χώρους του Μουσικού Σχολείου και μαζί με τις δασκάλες τους αλλά και την καθηγήτρια μουσικής κ. Μαρία Κελεμκερίδου έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα και χάρισαν στο Μουσικό Σχολείο μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη Κάρτα. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε η εορταστική εκδήλωση του σχολείου «Μελωδικές Ευχές για χαρούμενες Γιορτές» στην Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους υπεύθυνους καθηγητές των μουσικών συνόλων του σχολείου.

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 έγινε η γιορταστική συναυλία των μαθητών πιάνου της τάξης της κ Ντουσιοπούλου Αντιγόνης. Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 11.00 πμ η Βυζαντινή Χορωδία του σχολείου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κεμαλίδη Θεμιστοκλή και οι μαθητές των πνευστών έψαλαν τα κάλαντα και έπαιξαν παραδοσιακές μελωδίες στον προαύλιο χώρο του Γ. Π. Ν. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης καλεσμένοι του Φιλανθρωπικού Σωματείου ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα αλλά στις 12.00 μ η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του σχολείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ντουσιοπούλου Αντιγόνη και τον κ. Τσούγιεφ Αλέξανδρο έπαιξε χαρούμενες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο προαύλιο του Δημαρχείου του Δήμου Βοΐου δίνοντας τον γιορτινό παλμό των ημερών. Τέλος την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Βυζαντινής χορωδίας έψαλαν τα κάλαντα στον Δήμαρχο Βοΐου κ. Χρήστο Ζευκλή, στην αυλή του 1ου & 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας και στους Μεγάλους Ευεργέτες κ. Κωνσταντίνο και Ελένη Παπανικολάου, ενώ οι μαθητές των πνευστών έπαιξαν τα παραδοσιακά τραγούδια σε μια ζωντανή σύνδεση – αφιέρωμα  της ΕΡΤ3 στο έθιμο των κλαδαριών.

 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

             27 Νοεμβρίου, Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

            Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου 2021. Η συμμετοχή του σχολείου μας αποτελούνταν από δύο μέρη. Τα πρώτα 14 λεπτά παρουσιάστηκε το βίντεο με το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στο λόγο του Κολοκοτρώνη προς τους νέους και στη συνέχεια τραγούδησε η Ευρωπαϊκή χορωδία του σχολείου.

Το λινκ για να την παρακολουθήσετε από το κανάλι του σχολείου μας στο youtube είναι το: https://youtu.be/psIeRfdDqtw

Το άρθρο επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου μας Παπά Τατιάνα, την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Πρόσθετες πληροφορίες