Διδακτική επίσκεψη στις Φυλακές Γρεβενών

Οι μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» επισκέφθηκαν το Σωφρονιστικό Κατάστημα Γρεβενών την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Το προσωπικό του καταστήματος μας οδήγησε αρχικά στον παιδότοπο των φυλακών, που λειτουργεί για τις επισκέψεις των παιδιών των κρατουμένων. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου. Η ελευθερία είναι ζητούμενο για τους κρατούμενους αλλά και για τους «ελεύθερους» στον κόσμο, οι οποίοι είναι δέσμιοι των παθών τους. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους που απασχολούνται οι κρατούμενοι, όπως το χώρο που αθλούνται, το χώρο που γίνονται οι συναντήσεις με το ΚΕΘΕΑ, το αναγνωστήριο, το χώρο όπου εργάζονται με ραπτομηχανές κ. ά.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος. Οι μαθητές έψαλλαν χριστουγεννιάτικους ύμνους, ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ανέγνωσαν ανάλογα κείμενα στους τροφίμους/μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δημιουργώντας μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε συζήτηση με τους ψυχολόγους, τον ιερέα, τους καθηγητές του σχολείου καθώς και με τους τροφίμους, οι οποίοι έδωσαν συμβουλές ζωής στους μαθητές.

Ήταν μια συγκινητική επίσκεψη, μια αξέχαστη εμπειρία ζωής για τους διδάσκοντες και τους μαθητές, οι οποίοι ζήτησαν να ξαναπάνε σύντομα. Οι προκαταλήψεις, οι επιφυλάξεις για την επίσκεψη, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της επίσκεψης, έπεσαν στο κενό. Εξάλλου η τέχνη δεν είναι μόνο για το «θεαθήναι» αλλά κυρίως για να υπηρετεί τον άνθρωπο.

Δείτε φωτογραφία της επίσκεψης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών.

Πρόσθετες πληροφορίες