Ενημέρωση αποφοίτων Γυμνασίου και των γονέων τους για το Μουσικό Λύκειο

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

15 χρόνια εκπαίδευσης, πολισμικής προσφοράς και δημιουργίας

 

Σιάτιστα, 24-5-2012

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί γονείς των αποφοίτων του Μουσικού Γυμνασίου Σιάτιστας,

 

κατ? αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε τα τελευταία 3 χρόνια καθώς μας εμπιστευθήκατε τη μόρφωση και εξέλιξη των παιδιών σας. Τρία χρόνια πέρασαν γεμάτα δράσεις και συναυλίες. Όταν ήρθαν τα παιδιά σας στο σχολείο μας ήταν απόφοιτοι δημοτικού, μικροί και φοβισμένοι, αντίκρυζαν με δέος το νέο σταθμό της ζωής τους, το Μουσικό Γυμνάσιο.

Τώρα έφτασε η ώρα να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία της ζωής τους, σε ποιο τύπο Λυκείου θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά τους πολλές και διαφορετικές. Εμείς οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις δυνατότητες που τους δίνει το Μουσικό Λύκειο.

Στο Μουσικό Λύκειο διδάσκονται όλα τα μαθήματα που διδάσκονται και στο Γενικό Λύκειο, χωρίς καμμία παρέκκλιση. Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν όποια κατεύθυνση επιθυμούν καθώς και τα επιλεγόμενα μαθήματα που θέλουν και συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επιπλέον συνεχίζεται η διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων που ξεκίνησαν από το Μουσικό Γυμνάσιο:

1) Ατομικό όργανο επιλογής (1 ώρα εβδομαδιαίως)

2) Υποχρεωτικό πιάνο (1 ώρα εβδομαδιαίως μόνο για την Α΄ Λυκείου)

3) Αρμονία (2 ώρες εβδομαδιαίως)

4) Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (1 ώρα εβδομαδιαίως)

5) Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική (2 ώρες εβδομαδιαίως)

6) Μουσικά Σύνολα Έκφρασης και Δημιουργίας (2 ώρες εβδομαδιαίως)

7) Μουσικό Σύνολο Οργανοχρησίας (2 ώρες εβδομαδιαίως)

8) Ιστορία της Μουσικής (1 ώρα εβδομαδιαίως στην Α΄ Λυκείου)

9) Μορφολογία της Μουσικής (1 ώρα εβδομαδιαίως στην Β΄ Λυκείου)

Το ωράριο που ακολουθεί το Μουσικό Λύκειο είναι τρία οκτάωρα την εβδομάδα (8.10 ? 14.40) και δύο εννιάωρα (8.10 ? 15.10) και συνεχίζεται η δωρεάν σίτιση όλων των μαθητών και η δωρεάν μεταφορά των μαθητών που διαμένουν εκτός Σιάτιστας.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή έτσι ώστε να διατίθεται περισσότερος χρόνος στον κάθε μαθητή για να παρουσιάσει τόσο τα ταλέντα του όσο και τις αδυναμίες του.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι απόφοιτοι του Μουσικού Λυκείου μπορούν να λάβουν τίτλους πιστοποίησης στα όργανα που έχουν επιλέξει, καθώς και πτυχίο Αρμονίας και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, ύστερα από εξετάσεις που είναι θεσμοθετημένες και αναμένεται εντός των προσεχών ετών να πραγματοποιηθούν.

Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα μαθήματα Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων λαμβάνουν μια εξαιρετική προετοιμασία στο σχολείο καθώς τα διδάσκονται για τρία διδακτικά έτη. Οι καθηγητές τόσο των μαθημάτων γενικής όσο και των μαθημάτων μουσικής παιδείας πραγματοποιούν εθελοντικά και αφιλοκερδώς πρόσθετα μαθήματα μετά τη λήξη των μαθημάτων στους μαθητές που το επιθυμούν ώστε να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Απόφοιτοι του Μουσικού Λυκείου εισήχθησαν σε Πανεπιστημιακές σχολές σχετικές με τη μουσική, όπως το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σε άλλα τμήματα Μουσικών Σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ της Άρτας, σε τμήματα σχετιζόμενα με την Ακουστική και Μουσική Τεχνολογία αλλά και σε διάφορα άλλα τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ευχή όλων θα ήταν όλοι οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου να συνέχιζαν τη φοίτησή τους στο Μουσικό Λύκειο έτσι ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους στον υπέροχο δρόμο της μουσικής παράλληλα με την προετοιμασία τους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη ζωή γενικότερα.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Δρ Μαρία Ντούρου

και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Πρόσθετες πληροφορίες